Restaurare

Biserica Dobroteasa se afla in plin proces de restaurare.
Incepand cu anul 2001, de cand s-a obtinut autorizatia de constructie, lucrarile de consolidare si restaurare au continuat fara incetare.
In prezent, structura de rezistenta a bisericii este in totalitate refacuta.
Lucrarile au fost executate in conditii deosebite. Permanent a existat pericolul prabusirii in totalitate a edificiului – datorita gradului avansat de deteriorare. Apoi, biserica fiind monument istoric, in timpul lucrarilor de constructii au fost urmate directivele specifice acestor tipuri de constructie. Fazele finalizate ale proiectului de restaurare a bisericii Dobroteasa sunt:
Sprijinirea cupolelor, Prelevarea de mulaje la exteriorul bisericii, Consolidarea soclu-fundatii, Armarea elementelor verticale si centura intermediara, Betonarea lamelelor verticale, Desfacerea acoperisului, Armarea podului superior, Consolidarea turlelor.
Lipsa finantarii proiectului a reprezentat o alta mare incercare pentru Parohia Dobroteaza, dar cu grija Maicii Domnului – care nu ne-a parasit niciodata – am reusit sa ajungem cu proiectul in aceasta faza.
In acest moment, biserica este asigurata, nu mai exista pericolul prabusirii.

Urmatoarele etape cu care va continua proiectul sunt: refacerea acoperisului, a tencuielii exterioare, a trotuarelor si a iluminatului exterior. La interior trebuie restaurata pictura, grav deteriorata pe perioada cand biserica a fost inchisa din ordinul conducerii comuniste.